Оцінка антиоксидантного потенціалу водних екстрактів із листя винограду, квіток робінії, насіння базиліку та зерен пшениці

  • Р. П. Осипчук аспірант кафедри біології Ніжинського державного університету імені миколи Гоголя https://orcid.org/0009-0007-2193-0839
  • О. Б. Кучменко доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри біології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя https://orcid.org/0000-0002-3021-8583
Ключові слова: антиоксидантна система, каталаза, аскорбатпероксидаза, продукти окислення ліпідів, вітаміни, SH-групи, рослинні екстракти, листя винограду, квітки робінії, насіння базиліку, зерна пшениці

Анотація

Дослідження зі збагачення харчових продуктів у наш час набуває важливого значення. Все через інтенсифікацію процесів окислення їх структурних компонентів та високим вмістом антиоксидантів у рослинних екстрактах. До окиснювальних процесів належить і перекисне окиснення ліпідів (ПОЛ), що є комплексом ланцюгових реакцій, що протікають за участю активних форм кисню. Накопичення великої кількості продуктів окиснення може призвести до швидкого псування продуктів та втрати їх цілющих властивостей. Також, ці продукти в організмі людини у великій кількості сприяють розвитку патологічних станів:отруєння, ріст злоякісних пухлин тощо.

Також розповсюдженим є використання рослинних екстрактів у медицині через високий вміст вітамінів, антиоксидантів, мікроелементів, білків та вуглеводів. В роботі було досліджено водні екстракти із листя винограду, квіток робінії, насіння базиліку та зерен пшениці на вміст загальних, білкових та небілкових SH-груп, відновленого глутатіону, вітаміну С, ТБК-позитивних продуктів, антоціанових пігментів та активність каталази та аскорбатпероксидази.

В результаті дослідження встановлено, що найбагатшим на вміст загальних та білкових SH-груп, відновленого глутатіону та ТБК-позитивних продуктів є екстракт із насіння базиліка. Також в ньому ідентифіковано найвищий рівень активності каталази та аскорбатпероксидази. Екстракт із листя винограду містить найвищий рівень вітаміну С та антоціанових пігментів. Екстракт із квіток робінії володіє найвищим вмістом небілкових SH-груп. Найнижчий рівень вмісту всіх перерахованих вище речовин містить екстракт із зерен пшениці.

Результати даного дослідження можуть бути використані в подальшому вивченні антиоксидантного потенціалу рослинних екстрактів із можливістю використання їх у медицині, харчових технологіях щодо.

Посилання

Tanaka, K. (2005) Occurrence of conjugated linoleic acid in ruminant products and its physiological functions. Animal Science Journal, 4(76), 291–303 [in English].

Voronina, L. M., Desenko, V. F. (2000) Biolohichna khimiia [Biological Chemistry]. Ternopil: Vyd-vo NFAU, 326-330 [in Ukrainian].

Bilal, A., Jahan, N., Ahmed, A., Bilal, S.N., Habib, S., Hajra, S. (2012) Phytochemical and pharmacological studies on Ocimum basilicum Linn-A review. Int. J. Curr. Res. Rev., 2(2), 73–83 [in English].

Khaliq, R., Tita, O., Sand, C. A. (2017) comparative study between seeds of sweet basil and psyllium on the basis of proximate analysis. Sci. Pap. Ser. Manag. Econ. Eng. Agric. Rural. Dev, 3(17), 189–194 [in English].

Arundhathu, S., Tejeshwar, C. (2022) The Holy Basil Administration Diminishes the NFkB Expression and Protects Alveolar Epithelial Cells from Pneumonia Infection through Interferon Gamma. Author manuscript. Phytother Res, 4(36), 1822-1835 [in English].

Rezapour, R., Ghiassi Tarzi, B., Movahed, S. (2016) The effect of adding sweet basil seed powder (Ocimum basilicum L.) on rheological properties and staling of baguette bread. Food Biosci. Technol, 2(6), 41–46 [in English].

You-Mei, L., Jia-ling, Y. (2022) Transcription Profiles Reveal Age-Dependent Variations of Photosynthetic Properties and Sugar Metabolism in Grape Leaves (Vitis vinifera L.). Molecular Sciences, 23, 1-17 [in English].

Selma, F. (2019) Total Phenols from Grape Leaves Counteract Cell Proliferation and Modulate Apoptosis-Related Gene Expression in MCF-7 and HepG2 Human Cancer Cell Lines. Molecules, 3(24), 600-613 [in English].

Jakubczyk, K., Koprowska, K. (2022) Edible Flowers as a Source of Dietary Fibre (Total, Insolubleand Soluble) as a Potential Athlete’s Dietary Supplement. Nutrients, 14, 1-10 [in English].

Kim, H., Jang, J. (2019) Effect of Robinia pseudoacacia Leaf Extract on Interleukin1β-mediated Tumor Angiogenesis. In Vivo, 6(33), 1901-1910 [in English].

Jarvan, M., Lukme, L. (2018) The producrivity, quality and bread – making properties of organically and conventionally grown winter rye. Zemdirbyste-Agriculture, 4(105), 323-330 [in English].

Gunenc, A., HadiNezhad, M. (2013) Effects of region and cultivar on alkylresorcinols content and composition in wheat bran and their antioxidant activity. Cereal Science, 3(57), 405- 410 [in English].

Trozzi, C., Raffaelli, F. (2019) Evaluation of antioxidative and diabetes-preventive properties of an ancient grain, KAMUT khorasan wheat, in healthy volunteers. European Journal of Nutrition, 1(58), 151-161 [in English].

Osypchuk, R., Kuchmenko, O. (2021) Biokhimichna kharakterystyka antyoksydantnoho potentsialu koroviachoho ta kozynoho moloka [Biochemical characteristics of the antioxidant potential of cow’s and goat’s milk]. Molodyi vchenyi – Young Scientist, 11, 94-98 [in Ukrainian].

Antonenko, K., Duma, M., Kreicberg, V., Kunkulberga, D. (2016) The influence of microelements selenium and cooper on the rye malt amylase activity and flour technological properties. Agronomy Research, 14, 1261–1270 [in English].

Beryliak, R. V. (2021) Osoblyvosti funktsionuvannia Sa2+-zalezhnykh rehuliatornykh system limfotsytiv krovi zhinok khvorykh na rak yaiechnyka [Features of functioning of Ca2+- dependent regulatory systems of blood lymphocytes of women with ovarian cancer]: dys.... doktor filosofii, 148 [in Ukrainian].

Aebi, H. (1984) Catalase in Vitro. Methods Enzymol, 121-b(105), 121–126 [in English].

Nakano, Y., Asada, K. (1981) Hydrogen Peroxide is Scavenged by Ascorbate-specific Peroxidase in Spinach Chloroplasts. Plant Cell Physiol, 5(22), 867–880 [in English].

Forman, H., Zhang, H. (2009) Glutathione: overview of its protective roles, measurement, and biosynthesis. Mol Aspects Med, 1-2(30), 1-12 [in English].

Birsen, A., Ali, O. (2022) Whey protein protects liver mitochondrial function against oxidative stress in rats exposed to acrolein. Arh Hig Rada Toksikol, 3, 200-206 [in English].

Wojsiech, L. (2006) The present day look at lipid peroxidation. Postepy biochem, 2(52), 173-179 [in English].

Tunga, H., Sena, G. (2022) Algaecidal and oxidative effects of metal-free phthalocyanine beta tetra-substituted with sodium 2-mercaptoethanesulfonate. Turkish Journal of Chemistry, 2(46), 367-377 [in English].

Jinuan, Z., Shengpu, Sh. (2021) Photosynthetic and Photoprotective Responses to Steady-State and Fluctuating Light in the Shade-Demanding Crop Amorphophallus xiei Grown in Intercropping and Monoculture Systems. Frontiers in Plant Science, 12, 1-15 [in English].

Lidiane, D. (2020) Bioactive natural compounds and antioxidant activity of essential oils from spice plants. Biomolecules, 7(10), 988-998 [in English].

Aruoma, O. I., Halliwell, В., Ноеy, В. М., Bucler, J. (1989) The antioxidant action of Nacetylcysteine: its reaction with hydrogen peroxide, hydroxyl radical, superoxide, and hypochlorous acid. Free Radical Biology and Medicine, 6(6), 593–597 [in English].

Paniuta, O., Belava, V. N., Taran, N. Yu. (2019) Rannia diahnostyka rezystentnosti roslyn do fitopatoheniv za stanom antyoksydantnoi systemy [Early diagnosis of plant resistance to phytopathogens based on the state of the antioxidant system (Methodological recommendations)]. Kyiv: Vyd-vo Avega, 48 [in Ukrainian].

Williams, M. (1978) Biosynthesis of (+)-Tartaric Acid from l-[4-C]Ascorbic Acid in Grape and Geranium. Plant physiology, 4(61), 672-674 [in English].

Lidiane, D. (2020) Bioactive natural compounds and antioxidant activity of essential oils from spice plants. Biomolecules, 7(10), 988-998 [in English].

Alappat, B., Alappat, J. (2020) Anthocyanin Pigments: Beyond Aesthetics. Molecules, 23(25), 55-60 [in English].


Переглядів анотації: 28
Опубліковано
2024-11-28
Як цитувати