АНАЛІЗ СТРАТЕГІЧНОГО НАВЧАЛЬНОГО ПЛАНУВАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ З УРАХУВАННЯМ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИХ ЧИННИКІВ

  • J. Bondarchuk докторант Інституту педагогіки НАН України, доцент кафедри іноземних мов навчально-наукового інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка https://orcid.org/0000-0002-4851-8701
Ключові слова: стратегічне навчальне планування, студенти, психолого-педагогічні чинники, науково-педагогічні працівники, освітній процес

Анотація

Аналіз стратегічного навчального планування у закладах вищої освіти з урахуванням психолого-педагогічних чинників є важливим для забезпечення якісної освіти та створення сприятливого освітнього середовища для студентів. Цей аналіз має враховувати різні аспекти, які впливають на процес навчання та освітній процес протягом навчального року. Одним з основних завдань закладу вищої освіти є надання щоденної психологічної підтримки та допомоги учасникам освітнього процесу.
Перший рівень психологічної допомоги та емоційної підтримки у закладі вищої освіти забезпечується всіма педагогічними працівниками. Крім того, до цього процесу також залучаються родичі, друзі студентів та засоби масової інформації. Важливо пам’ятати, що психологічна допомога та емоційна підтримка надається не окремо, а завдяки спільній роботі всіх педагогічних та науково-педагогічних працівників. Однак підходи до цього процесу можуть бути різними.
У будь-якому випадку, важлива роль психологічної служби в системі освіти значно зростає. Вона спрямована на своєчасне та систематичне вивчення психофізичного розвитку учнів, а також розуміння їхніх мотивів, особливостей поведінки та діяльності за урахування віку, інтелектуального рівня, фізичного стану, статі та інших індивідуальних особливостей. Психологічна служба також сприяє створенню умов для досягнення освітніх і виховних цілей у закладах вищої освіти, сприяє соціальному та інтелектуальному розвитку студентів і забезпечує підтримку їхнього психічного здоров’я. Вона надає психологічну, соціальну та педагогічну підтримку всім учасникам освітнього процесу відповідно до цілей і завдань системи освіти загалом і системи вищої освіти зокрема успішність студентів. Російське вторгнення в Україну призвело до появи нагальної потреби визначення психологічного стану студентів, що може вплинути на освітній процес протягом навчального року. Одним з основних завдань закладу вищої освіти є надання щоденної психологічної підтримки та допомоги учасникам освітнього процесу.
Перший рівень психологічної допомоги та емоційної підтримки у закладі вищої освіти забезпечується всіма педагогічними працівниками. Крім того, до цього процесу також залучаються родичі, друзі студентів та засоби масової інформації.
Важливо пам’ятати, що психологічна допомога та емоційна підтримка надається не окремо, а завдяки спільній роботі всіх педагогічних та науково-педагогічних працівників. Однак підходи до цього процесу можуть бути різними.
У будь-якому випадку, важлива роль психологічної служби в системі освіти значно зростає. Вона спрямована на своєчасне та систематичне вивчення психофізичного розвитку учнів, а також розуміння їхніх мотивів, особливостей поведінки та діяльності за урахування віку, інтелектуального рівня, фізичного стану, статі та інших індивідуальних особливостей. Психологічна служба також сприяє створенню умов для досягнення освітніх і виховних цілей у закладах вищої освіти, сприяє соціальному та інтелектуальному розвитку студентів і забезпечує підтримку їхнього психічного здоров’я. Вона надає психологічну, соціальну та педагогічну підтримку всім учасникам освітнього процесу відповідно до цілей і завдань системи освіти загалом і системи вищої освіти зокрема.

Посилання

References
1. Paul, Eggen & Donald, Kauchak (2019). Using Educational Psychology in Teaching Plus MyLab Education with Pearson eText. Pearson Education [in English].
2. Lyn, Corno & Eric M. Anderman (2015). Handbook of Educational Psychology. Routledge [in English].
3. David R. & Olson, Nancy Torrance. Introduction: rethinking the role of psychology in education. URL: https://chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://people.- uncw.edu/caropresoe/EDN500/chapter1.pdf [in English].
4. Kolupaieva, A.A. (2009). Inkliuzyvna osvita: realii ta perspektyvy [Inclusive education: realities and prospects]. Kyiv: Sammit-knyha [in Ukrainian].
5. Michael, Fullan & Lyle, Kirtman (2019). Coherent School Leadership: Forging Clarity from Complexity [in English].
6. David, M. Armstrong (1992). Managing by Storying Around: A new Method of Leadership, Doubleday Currency [in English].
7. Margaret J., Wheatley (2006). Leadership and the New Science: Discovering Order in a Chaotic World. Berrett-Koehler Publishers, Inc. [in English].
8. Andrew, Hargreaves (2021). Five Paths of Student Engagement: Blazing the Trail to Learning and Success (Your Guide to Promoting Active Engagement in the Classroom and Improving Student Learning). Solution Tree Press [in English].
9. Helen, Gunter (2001). Leaders and Leadership in Education, SAGE [in English].
10. Dehtiarova, H.S., Koziar, M.M., Rudenko, L.A. & Shydelko A.V. (2013). Psykholoho-pedahohichni zasady diialnosti pedahoha suchasnoi profesiinoi shkoly [Psychological and pedagogical principles of activity of a teacher of a modern professional school.]. Kyiv: Pedahohichna dumka [in Ukrainian].

Переглядів анотації: 26
Опубліковано
2024-03-28
Як цитувати
Bondarchuk, J. (2024). АНАЛІЗ СТРАТЕГІЧНОГО НАВЧАЛЬНОГО ПЛАНУВАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ З УРАХУВАННЯМ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИХ ЧИННИКІВ. Наукові записки. Серія "Психолого-педагогічні науки" (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя), (4), 7-15. https://doi.org/10.31654/2663-4902-2023-PP-4-7-15