ВПЛИВ МЕТАБОЛІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН НА ФОРМУВАННЯ КОРЕНЕПЛОДІВ МОРКВИ

  • S. Pryplavko кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри біології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя https://orcid.org/0000-0002-4326-8547
  • V. Havii кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя https://orcid.org/0000-0002-2804-0456
Ключові слова: метаболічно активні речовини

Анотація

Робота присвячена дослідженню дії метаболічно активних речовин: вітаміну Е, параоксибензойної кислоти (ПОБК), метіоніну, MgSO4 (сульфату магнію), кудесану та їх комбінацій, таких як: вітамін Е + убіхінон-10; вітамін Е + параоксибензойна кислота + метіонін; вітамін Е + параоксибензона кислота + метіонін + магнію сульфат, на формування коренеплодів моркви посівної сорту Нантська. Встановлено їх вплив на схожість насіння, накопичення маси сирої та сухої речовини, довжину підземної частини, товщину коренеплоду, середню масу коренеплодів. Найкраще на показник схожості насіння моркви у лабораторних умовах впливав магнію сульфат, який перевищив значення у контролі на 15,8 %. У польових умовах схожість насіння була найвищою у варіанті за впливу комбінації сполук Вітамін Е + ПОБК + Метіонін + MgSO4, яка перевищувала значення контролю на 3,08 %. Було з’ясовано, що передпосівна обробка насіння моркви убіхіноном-10 у більшості випадків мала найвищі результати. За показником довжини коренеплоду найвищі показники були відмічені у варіанті застосування комбінації речовин Вітамін Е + ПОБК + Метіонін + MgSO4, яка протягом всього вегетаційного періоду переважала значення контролю від 5,23 до 14,51 % залежно від етапу дослідження. На діаметр коренеплоду моркви посівної позитивно вплинула така ж комбінація, переважаючи значення контролю на 20,67 % у вересні та на 22,2 % у жовтні. Також було визначено середню масу коренеплоду. Встановлено, що ефективними за цим показником були всі досліджувані сполуки, крім вітаміну Е. Отже, обробка насіння моркви перед висівом метаболічно активними сполуками та їх комбінаціями позитивно впливає на показники схожості насіння, накопичення маси сирої та сухої речовини, збільшення лінійних показників росту, зростання товщини та маси коренеплодів, що сприятиме підвищенню врожайності цієї культури.

Посилання

References
1. Hrytsaienko, Z.M., Ponomarenko, S.P., Karpenko, V.P. & Leontyk, I.B. (2008). Bіolohіchno aktyvnі rechovyny v roslynnytstvі [Biologically active substances in crop production]. Kyiv: NІShchLAVA [in Ukrainian].
2. Barabash O.Y., Taranenko, L.K. & Sich, Z.D. Morkva stolova – tekhnolohіia vyroshchuvannia [Table carrots – cultivation technology]. Bіolohіchnі osnovy ovochіvnytstva – Biological bases of vegetable growing. URL https://agromage.com/stat_id.php?id=23 [in Ukrainian].
3. Ik pіdhotuvaty і obrobyty nasіnnia morkvy pered posіvom [How to prepare and process carrot seeds before sowing]. URL https://sad.net.ua/yak-pidgotuvaty-i-obrobyty-nasinnya morkvy/ [in Ukrainian].
4. Dziuba, V.O. & Kuchmenko, O.B. (2017). Suchasni uiavlennia pro rol ubikhinonu v protsesakh metabolizmu klityny [Modern ideas about the role of ubiquinone in the processes of cell metabolism]. Visnyk Lvivskoho universytetu – Bulletin of Lviv University, 75, 3–13 [in Ukrainian].

Переглядів анотації: 60
Опубліковано
2023-10-23
Як цитувати
Pryplavko, S., і V. Havii. ВПЛИВ МЕТАБОЛІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН НА ФОРМУВАННЯ КОРЕНЕПЛОДІВ МОРКВИ. Наукові записки. Біологічні науки (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя), no 1, Oct. 2023, pp 44-51, doi:10.31654/2786-8478-2023-BN-1-44-51.

Інші статті автора: