Про предмет і градацію сміху в художньому світі М. В. Гоголя

  • В. В. Любецька кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри української мови та мовної підготовки іноземців Одеського національного університету імені І. І. Мечникова https://orcid.org/0000-0003-3774-8883
Ключові слова: сміх, кумедне, страшне, іронічне, гротеск, обертон, стиль, лад

Анотація

Стаття присвячена розгляду та осмисленню предмета гоголівського сміху, а також сміховій градації в художньому світі М. В. Гоголя. Гоголівський сміх характеризується не тільки як сміх «амбівалентний» (за М. М. Бахтіним), але точніше як сміх, що має різні градації. Святковий сміх у М. В. Гоголя може обернутися злим висміюванням. Поруч із «справжньою веселістю» сміх у гоголівських «побрехеньках» викликає й страх. У статті автор звертає увагу і на те, що «уміння посміятись» у М.В. Гоголя поєднується з умінням «істинно возблагоговіти». У подальшій творчості сміх, спрямований на людину, наближений до сліз. Такою є скорботна повість про вкрадену шинель, що являє нам сльози не після сміху, а разом з ним. Питання про силу «сміху» і його «предмет» виникає вже в комедії «Ревізор», де М. В. Гоголь прагне не насмішити глядача, а нагадати про неминучу Божу відплату, про Суд Христов, на який повинна очікувати кожна людина. Тема Страшного Суду набуває свого розвитку у поемі «Мертві душі», головна ідея якої – духовне воскресіння пропащої людини. Письменник створює гротескно-виразні образи, наділені якостями, доведеними до надмірності. «Мертві душі» пронизані сумною іронією, що допомагає виявити об’єктивні суперечності дійсності, наповнені сміхом гірким і очисним. Шлях від смішного і несерйозного до духовного відкриття й одкровення через сміх може здатися абсурдним, але для стилю М. В. Гоголя цей шлях доленосний.

Посилання

References
1. Averintsev, S. S. (2005). Sviaz’ vremen [Connection of Times]. Kyiv: Spirit and Letter [in Russian].
2. Kvashina, L. P. (Ed.). (2001). Vstup do literaturoznavstva. Khrestomatiya [Introduction to Literary Studies. Reader]. Iss. 1.: Estety`ka i poety`ka M. M. Baxtina [Aesthetics and poetics M. M. Bakhtin]. Donetsk: DonNU, Nord Press Publ. [in Ukrainian].
3. Gogol, M. Povni teksty` tvoriv [Full Texts of Literary Works]. URL: https://www.ukrlib.com.ua/world/author.php?id=5 (Last accessed: 10.03.2024) [in Ukrainian].

Переглядів анотації: 23
Опубліковано
2024-04-30
Як цитувати
.
Розділ
Літературознавство та мовознавство