Мова церемоніального жесту та костюму

  • O. Yu. Zakharova доктор історичних наук, професор
Ключові слова: невербальна мова, костюм, бал

Анотація

Автор досліджує семіотику жесту і церемоніального костюму як важливу складову бального церемоніалу, що має в житті суспільства, подібно до інших церемоніальним урочистостей (дипломатичних прийомах, військових парадах, лицарської кінної каруселі) символічне значення. У статті розглядається мова віяла як обов’язкового атрибуту бального костюму, розповідається історія віяла в Західній Європі і Росії, а також про одну із найдавніших прикрас, яка була популярною в Європі протягом XVIII–XIX століть – квіткове оздоблення. Наводяться конкретні приклади зв’язку окремих сюжетів історії людського суспільства з історією рослин. У статті вивчається роль при формуванні бального костюму таких аксесуарів, як
табакерка, рукавичка. Мову костюму підкреслював соціальний статус людини, говорив про його художній смак, який у свою чергу свідчив не тільки про естетичні, а й етичні принципи його власника. На відміну від інших церемоніалів саме на балу жінці відводилося особливе, почесне місце. Від її поведінки на балу залежала не тільки її репутація, але й репутація її близьких. М. Ю. Лермонтов порівнював появу жінки на балу з першим
сходженням оратора сходами кафедри. Невербальна мова спілкування (мова жесту, костюму, геральдика, емблеми, прапори) в церемоніальній культурі служить не тільки для самоідентифікаціі і ідентифікаціі особистості, а перш за все для ідентифікаціі соціуму.

Посилання

1. Vereschagin, V. A. (1914). Pamyati proshlogo [Memory of the past]. St. Petersburg. [In Russian].
2. Volshebnyiy mir tsvetov [magical world of flowers]. (1997). St. Petersburg. [In Russian].
3. Zhiharev S. P. Ukazannye sochinenya [Specified writings]. [In Russian].
4. Illyustrativnaya entsiklopediya modyi [illustrated encyclopedia of fashion]. [In Russian].
5. Imperatorskie veera iz Ermitazha [imperial fans from the hermitage]. (1997) Muzey veerov. St. Petersburg. [In Russian].
6. Lermontov, M. Yu. (1997). Knyaginya Ligovskaya [Princess Ligovskaya]. Lermontov M. Yu. Izbran-nyie sochineniya. Moscow. [In Russian].
7. Modnyiy kurer (1906). 1.
8. Pravila svetskoy zhizni etiketa.
9. Rasskazyi babushki.
10. Ryabtsev, Yu. S. (1998). Hrestomatiya po istorii russkoy kulturyi. XVIII – XIX vv [Readings on the history of Russian culture. XVIII – XIX centuries]. Moscow. [In Russian].
11. Sbornik Imperatorskogo Russkogo istoricheskogo obschestva. (1896). 98. St. Petersburg. [In Russian].
12. Tarabukin, N. M. (1994). Ocherki po istorii kostyuma [Costume history essays]. Moscow. [In Russian].
13. Horoshiy ton. Sbornik pravil i sovetov na vse sluchai zhizni. (1885). St. Petersburg. [In Russian].
14. Scherbatov, M. M. (1986). O povrezhdenii nravov v Rossii [About the damage of morals in Russia]. Stolete bezumno i mudro. Vek XVIII. Moscow. [In Russian].

Переглядів анотації: 148
Опубліковано
2020-02-05
Як цитувати
Zakharova, O. Y. Мова церемоніального жесту та костюму. Література та культура Полісся, Vol 97, no 12i, Feb. 2020, pp 48-58, doi:10.31654/2520-6966-2019-12i-97-48-58.