"Пристрасті за ковбасою": соціальні та політичні наслідки продовольчого дефіциту в УРСР другої половини 1980-х – початку 1990-х рр.
Анотація
Пропонована стаття є спробою аналізу ковбаси як культового харчового продукту Радянського Союзу в контексті поєднання методологічних підходів двох сучасних напрямків історичної науки – історії повсякденності та food studies. Для мільйонів радянських людей ковбаса була символом статку та забезпеченості. У статті здійснено короткий аналіз історії становлення промислового виробництва ковбасних виробів та еволюції державних стандартів її виробництва в СРСР. Основна увага автора прикута до періоду перебудови, коли в умовах тотального дефіциту розгорнулися справжні "пристрасті за ковбасою". Їх прояви – довгі черги, падіння культури обслуговування, зниження якості товару, "блат", спекуляція тощо, дестабілізували суспільно-політичне життя в УРСР. Особливе невдоволення в українському суспільстві кінця 80-х рр. ХХ ст. викликала інформація про привілеї партійно-радянської номенклатури та їх доступ до дефіцитних категорій товарів. У статті описаний найяскравішийприклад суспільного заворушення на цьому ґрунті в історії УРСР – так звану "ковбасну революцію" в м. Чернігові, яка призвела до зміни майже всього партійного керівництва у місті. Автор приходить до висновку, що дослідження подібного характеру дають змогу проаналізувати кризу радянського ладу в усьому різноманітті її проявів.
Посилання
2. Bogdanov, K. (2001). Povsednevnost i mifologiya: Issledovaniya po semiotike folklornoy deystvitelnosti [Everyday Life and Mythology: Studies on the Semiotics of Folklore Reality]. SPb. https://www.booksite.ru/ URL: https://www.booksite.ru/localtxt/pov/sed/nev/nost/12.htm (Last accessed:
15.11.2019) [in Russian]. 3. Brodel, F. (1993). Dinamika kapitalizma [The dynamics of capitalism]. Smolensk [in Russian].
4. Derzhavniy arhiv Chernigivskoyi oblasti. f. P-470, op. 13, spr. 1984, 218 ark.
5. Doklad A. Mikoyana na Vtoroy sessii TsIK Soyuza SSR 16 yanvarya 1936 g. (1936). [Report of A. Mikoyan at the Second Session of the CEC of the USSR on January 16, 1936] URL: https://www.fessl.ru/docs-downloads/ bookpdf/PERIOD/TR/1936/2_36.pdf) (Last accessed: 15.11.2019) [in Russian]
6. Ivanova, A. (2017). Magazinyi «Berezka». Paradoksyi potrebleniya v pozdnem SSSR [Shops "Berezka". Paradoxes of consumption in the late USSR]. Moskva: Novoe literaturnoe obozrenie [in Russian].
7. Kleh, I. (2002) Kniga s mnozhestvom okon i dverey [Book with many windows and doors]. Moskva: Agraf URL: https://lit.wikireading.ru/2825 (Last accessed: 14.11.2019) [in Russian].
8. Molchanova, O. (Eds.) (1952). Kniga o vkusnoy i zdorovoy pische [Book about tasty and healthy food]. [in Russian].
9. Nikolaev, V. (2000). Sovetskaya ochered kak sreda obitaniya: Sotsiologicheskiy analiz (Soviet turn as a habitat Sociological analysis). Moskva: INION RAN [in Russian].
10. Tsentralnyi derzhavnyi arkhiv hromadskykh obiednan Ukrainy (dali – TsDAHO Ukrainy), op. 32, f.1, spr. 2725, 17–19.
11. TsDAHO Ukrainy, f,1, op. 2, spr.1077, 331 ark.
12. TsDAHO Ukrainy, f,1, op.2, spr.1078, 264 ark.
13. TsDAHO Ukrainy, f.1, op.25, spr.3426, 106 ark.
14. Zemtzov, I. (1991). Encyclopedia of Soviet Life. New Brunswick. London [in English].
Переглядів анотації: 195
Авторське право (c) 2020 Література та культура Полісся
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.