"Межа любові" у повісті "Старосвітські поміщики" М. В. Гоголя

  • V. V. Liubetska кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри мовної та загальногуманітарної підготовки іноземців Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова
Ключові слова: поезія, проза, ідилія

Анотація

Стаття присвячена розгляду повісті "Старосвітські поміщики" М. В. Гоголя, в якій обґрунтовується ідея про віко-вічність і все-цілісність любові, що досягла своєї "межі", коли двоє – суть одне. Простежується, як змінюється старосвітський світ з входженням в нього розумності, що є синонімічна до зла. "Розумове дитинство" – запорука існування земного раю, але ідилії настає кінець разом з "пізнанням". Відзначається порушення і зовнішніх кордонів світу старосвітських поміщиків, простір у повісті чітко ділиться на "своє" і "чуже". Маєток Пульхерії Іванівни і Афанасія Івановича є Будинок з великої літери, а головною скріпою цього Будинку є любов, яка свідчить про те, що персонажі з’єднані у М. В. Гоголя. Навіть після смерті і констатації неминучої загибелі патріархального побуту залишається любов, в якій "двоє єдині будуть" (П. Флоренський). У роботі автор концентрує увагу і на такій особливості гоголівської прози, як поетичність. У зв’язку з цим підкреслюється, що повість "Старосвітські поміщики" – це поетизація прози життя.

Посилання

1. Gogol’ N. V. (1984). Sobranie sochinenij. [Collected works in 7 volumes]. Hudozh. lit. Publ. – Artist. Lit., 1984–1986. (Vols. 7. Vol. 2.) Mirgorod. [in Russian].
2. Lotman Ju. Hudozhestvennoe prostranstvo v proze Gogolja. [Artistic space in Gogol's prose.] URL: http://philologos.narod.ru/lotman/gogolspace. htm (Last accessed 7.02.2019). [in Russian].
3. Macapura V. I. (2009). N. V. Gogol: hudozhestvennyj mir skvoz prizmu poetiki. [Gogol: the artistic world through the prism of poetry]. Poltava. [in Russian].
4. Terc A. (Sinjavskij A.) (2009), V teni Gogolja, [In the shadow of Gogol]. Moscow, KoLibri Publ. [in Russian].
5. Florenskij P. Stolp i utverzhdenie istiny. [The Pillar and Ground of the Truth Available] URL: http://www.odinblago.ru/stolp_i_utverzhdenie/(Last accessed 7.02.2019). [in Russian].

Переглядів анотації: 184
Опубліковано
2019-07-26
Як цитувати
.
Розділ
До 210-ї річниці від дня народження Миколи Гоголя